Thursday, October 21, 2010

pasca bajet?


“Susahnya jadi perempuan. Macam-macam kemahuannya!”

Itu keluhan abang aku. Seorang lelaki. Juga seorang suami.

Aku pun tidak tahu apa yang buat dia merungut begitu. Seperti biasa, aku memang pandai mengorek rahsia. Dan itu juga kesempatan terbaik untuk mengetahui rahsia seorang lelaki. Hehehe!

Lelaki dan perempuan memang berbeza. Sebab itu John Gray kata, Men are from Mars, Women are from Venus. Dahulu buku ini pernah jadi buku kegemaran aku, khatam dari kulit ke kulit. Tetapi rasanya tidak juga aku arif mengenai lelaki dan wanita!

Along aku merungut mengenai isterinya yang tiba-tiba bagi idea hendak tukar sofa baru sebab sofa yang lama itu sudah tidak cantik di mata. Dan mereka juga ada merancang untuk bercuti hujung tahun nanti. Jadi, antara sofa baru dengan bercuti, yang mana satu pilihan hati?

“Mana boleh dua-dua. Satu cukuplah. Bangkraplah aku!” kata abang agak tegas.

“Ha, kalau begitu, cakaplah dengan dia. Tegaskan macam tu!” aku sengaja ‘mengipas’, sengaja tambah bara.

“Sudah cakap. Dia kata, kalau apa salahnya dua-dua! Nak habiskan bajet tahun ni. Tak reti-reti nak berjimat!”

Hahaha… tergelak aku! Kakak ipar aku memang cekap kendalikan bajet. Mentang-mentanglah kerajaan baru umumkan bajet 2011, kakak ipar aku pula sibuk rancang untuk habiskan bajet tahun ini! Menteri kewangan yang baik sungguh dia!

“Kau esok kalau kahwin, jangan minta yang bukan-bukan. Beringat-ingat sikit!” Eh, tak pasal-pasal, aku pula yang hendak tempiasnya!

Entahlah, Along! Aku jenuh memikir. Aku sebenarnya ambil banyak pengajaran daripada orang sekeliling aku!

2 comments:

AZLIN said...

haha..da mmg lumrah alam..pompuan ska membeli dan lelaki akan membebel

adib ahyar said...

haha...pompuan yg slalu low kn ekomnomi umah tgge..